Geschreven door Tom Barten, Founder van Personal Body Plan.
Uiteindelijk is elke zwangerschap anders. Er is niet een manier die werkt voor iedereen. Het blijft per individu en per zwangerschap uitzoeken wat werkt op dat moment voor jou. De bovenstaande tips kunnen hieraan bijdragen. Maar de grootste tip is om te genieten van je zwangerschap! Doe wat werkt voor jou en waar jij je fijn bij voelt.
Een zwangerschap is een mooi en vreugdevol moment van het leven. Er ontstaat een klein wondertje dat jij op de wereld mag zetten! Helaas kunnen er ook een boel vervelende klachten komen kijken bij een zwangerschap. Wat doe je met deze klachten in combinatie met voeding en training? In dit artikel bespreken we de meest voorkomende symptomen ínclusief tips om zo fijn mogelijk jouw zwangerschap door te komen.
Veel vrouwen ervaren misselijkheid in de eerste maanden van een zwangerschap. Waarschijnlijk komt dit doordat er veel hormonale veranderingen optreden. Men spreekt ook weleens van ochtendmisselijkheid. Maar eigenlijk kan de misselijkheid op elk moment van de dag ontstaan. Het varieert erg in hoeveelheid, van mild tot erg en eventueel met braken.
Algemene tips
Eet een maaltijd waar je koolhydraten en/of vetten mengt met eiwitten. Zo zijn de eiwitten niet het middelpunt van de maaltijd. Bijv. een boterham met eiwitrijk beleg of een schaaltje yoghurt of kwark waar je wat fruit en muesli aan toevoegt. Je kan eventueel ook gebruikmaken van eiwitpoeder om je eiwitinname te verhogen.
Probeer eens een eiwitshake om te toveren in een frisse eiwitrijke smoothie. Doe in een blender een stuk fruit en magere yoghurt en voeg een scoop eiwitpoeder toe. Eventueel een scheutje water of ijs om het meer vloeibaar te maken. Je krijgt een frissere en neutrale smoothie als resultaat.
Verwerk wat eiwitpoeder in een bakrecept, bijvoorbeeld eiwitrijke pannenkoeken, cake of brood. Of meng eiwitten door een schaaltje havermout of Brinta.
De hormonale veranderen tijdens de zwangerschap hebben een ontspannende werking op de spijsverteringsspieren. Daarnaast drukt de foetus op de maag van de moeder (1). Een combinatie die kan zorgen voor opkomend maagzuur.
Algemene tips:
Veel vrouwen ervaren voorkeuren naar specifieke voedingsmiddelen. Dit is per zwangere vrouw verschillend. Van augurken en appels tot koek en ijs. Van caloriearm tot calorierijk.
Zorg voor een goede basis en eet gevarieerd en voldoende. Zo kan je gedurende de dag een groter verzadigende gevoel ervaren, wat gunstig kan zijn voor de trek en cravings. Plan daarbij ook tussendoortjes die jij op dat moment lekker vindt.
Probeer niet aan alle cravings toe te geven. Als je continue trek hebt in calorierijke producten, kan je naast de nodige zwangerschapskilo’s ook extra onnodige en ongewenste kilo’s aankomen. Daarnaast zijn er mensen die denken dat een zwangere vrouw voor twee kan eten en dat je wel kan toegeven aan alle cravings. Dit is alleen niet het geval. De foetus is niet groot en zal zeker niet voor een volwassen persoon eten.
Geef je toch toe aan een craving die wat calorierijker is. Dan zou je kunnen kiezen voor portieverpakkingen. Chips in een klein zakje, een koekje dat per stuk is verpakt, een ijsje op een stokje. Zo voorkom je dat de hele zak of verpakking leeg gaat.
Zwangere vrouwen verschillen erg van elkaar. De een kan tot de laatste maanden van de zwangerschap zonder problemen bezig blijven in de gym. Terwijl de ander daar een stuk meer moeite mee heeft.
Gezonde vrouwen met een normaal lopende zwangerschap kunnen blijven trainen, met een paar aanpassingen in de duur en intensiteit van de training. Blijven bewegen kan juist gunstig zijn, namelijk voor zwangerschapsdiabetes en stress en het kan voor minder zwangerschapsongemakken zorgen (1). Je houdt je kracht en uithoudingsvermogen in stand, om de extra kilo’s mee te dragen. Krachttraining tijdens zwangerschap kan dus een positieve bijdrage geven.Wel zijn er een aantal factoren die de training kunnen beïnvloeden.
Algemene tips: