Geschreven door Tom Barten, Founder van Personal Body Plan.
Het zomerseizoen staat voor de deur, waarbij het perfect weer wordt om hopelijk weer een dagje uit te kunnen en een festival of een terrasje te mogen pakken. Hoe kun jij dit het beste aanpakken op een manier waarbij jij jouw resultaat niet in de weg staat, maar wél zonder schuldgevoel kan meegenieten?
Het is heel makkelijk om super strikt te zijn of de spreekwoordelijke remmen volkomen los te gooien. Tussen een doos eiwitrepen meenemen naar het strand (en ja, die smelten in de zon) en in polonaise nog een fles wijn naar binnen klokken zit ook nog een middenweg. Waarom een psychologisch gevecht met jezelf voeren als je ook flexibiliteit binnen het hanteren van controle kan toepassen [1,2]?
Al is het maar door voor jezelf na te denken welke aanpak jij wilt hanteren: wil jij de dag volledig plannen vooraf, of wil je liever op het moment zelf kijken hoe jij het aanpakt? Eet jij voorafgaand vooral volume voedsel (zoals salades met een magere eiwitbron als kip, tonijn of Hüttenkäse) zodat je wat meer ruimte bespaart voor dat festival, terrasje of dagje uit? Wil je wél een paar eiwitrijke en/of groente snacks meenemen of juist niet?
Je kan van jezelf verwachten dat jij bij een sociale aangelegenheid je eigen meal prep bakjes meeneemt, maar je kan óók flexibiliteit toepassen door bijvoorbeeld één maaltijd of snack te kiezen waar je zin in hebt. Er bestaan vanuit ons standpunt immers geen ‘goede’ of ‘slechte’ producten zonder verdere context, de energie balans is altijd leidend [3,4]. Je hoeft producten niet altijd een labeltje te geven. Zolang jij een negatieve energie balans hanteert in de fase van vetverbranding kan dat lekkere ijsje, wijntje, hamburger of pizza slice prima in jouw plan passen.
Goed, je hebt ervoor gekozen om die lekkere hamburger te eten. Misschien kan je erna dan wél beter voor een cola light kiezen dan een wijntje. Of heb je wel zin in een paar wijntjes, maar drink je tussendoor wat non-alcoholisch en sla je erna de snackbar over om thuis nog een snack klaar te maken die in jouw plan past. Door het 80/20 principe toe te passen hanteer je als basis minstens 80% nutriëntrijke voeding. De overige 20% kan jij aanvullen met producten naar keuze, ook als deze minder nutriëntrijk zijn. Zolang je in een periode van 24 uur binnen de voor jouw gestelde hoeveelheid (calorieën en macro- en micronutriënten) blijft.
Die ene dag is uiteindelijk niet wat jouw resultaat bepaalt, maar jouw eigen gedrag op de lange termijn wél. Denk jij volgens een ‘alles of niets’ principe, of durf je ook te zoeken naar flexibiliteit op een resultaatgerichte manier die werkt voor jou? Perfectie bestaat niet, dus gaat een dag een keer wat minder volgens plan, pak dan de draad gewoon weer op.
De keuze is aan jou.
1. Stewart TM, et al. Rigid vs. flexible dieting: association with eating disorder symptoms in nonobese women. Appetite. 2002 Feb;38(1):39-44.
2. Smith CF, et al. Flexible vs. Rigid dieting strategies: relationship with adverse behavioral outcomes. Appetite. 1999 Jun;32(3):295-305.
3. Schoeller DA. The energy balance equation: looking back and looking forward are two very different views. Nutr Rev. 2009;67(5):249–254. doi:10.1111/j.1753-4887.2009.00197.x.
4. Buchholz AC, Schoeller DA. Is a calorie a calorie? Am J Clin Nutr. 2004;79(5):899S–906S. Available at: http://eutils.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/eutils/elink.fcgi?dbfrom=pubmed&id=15113737&retmode=ref&cmd=prlinks.