Geschreven door Tom Barten, Founder van Personal Body Plan.
Iedere week belichten we een eetdagboek van een Personal Body Plan member, trainer of coach. Het is niet alleen leuk om te zien hoe andere Personal Body Plan members bezig zijn met hun voedingspatroon. Je kunt hier ook inspiratie uit halen. Misschien ontdek je wel een nieuw lievelingsgerecht?! Vandaag gunt Know-How Lead Paul Bosma ons een kijkje in zijn eetdagboek.
“Mijn naam is Paul en ik ben Know-How lead bij Changing Life. Allereerst wil ik aangeven dat ik geen voorstander ben van het contextloos posten van een dagmenu. Hoewel het vermakelijk kan zijn om te bekijken, is het gedachteloos overnemen van een dagmenu van iemand een slecht idee. Alle relevante variabelen die bepalen hoe jouw dagmenu eruit ziet, kunnen voor jou heel anders zijn dan voor iemand anders. Ik laat bij mijn dagmenu met name de concepten en gedachtegangen terugkomen die ten grondslag liggen van de voedingsbeslissingen die ik neem. Deze concepten en gedachtegangen zijn waardevol voor jou omdat je deze binnen jouw persoonlijke context kan toepassen. Dit uit zich in een set regels en gewoonten binnen mijn dagmenu. Het zijn regels die in de loop der tijd zijn gevormd op basis van evidentie, persoonlijke voorkeuren en ervaring. Een proces dat met vallen en opstaan verloopt.
Ik omschrijf mijn voedingspatroon als gekaderde vrijheid met een flexibel karakter. Ik hoor je vragen: “Vrijheid en flexibiliteit met allemaal regels, dat past toch niet bij elkaar?” Ja, juist mijn persoonlijke set regels en gewoonten helpen mij om vrijheid en flexibiliteit te hanteren. Ik manage mijn omgeving en hoef niet onnodig “on the fly” keuzes te maken, wat veel rust geeft. Na een dag hard werken of in stressvolle tijden zullen ad hoc keuzes al snel het pad bewandelen van ongewenste gewoonten of beslissingen die niet bij je doel aansluiten. Alleen met wilskracht kom je er dan niet. Deze gewoonten passen binnen de context van de persoon Paul en het letterlijk overnemen is wellicht niet je beste strategie. Je kunt inspiratie halen uit de concepten achter deze regels en zelf ook een aantal regels hanteren of nieuwe gewoonten introduceren. Gewoontes bepalen in grote mate hoe jouw gedragingen eruit zien en je behaalt daarom veel winst wanneer je ongewenste gewoonten ombuigt naar gewenste gewoonten.
Deze onderstaande regels zijn in willekeurige volgorde.
Wanneer je nu nog aan het lezen bent is dat enigszins verwonderlijk en daarvoor mijn grote dank. Ik ben van mening dat een dagmenu bekijken alleen zinvol is wanneer je het in een context kan plaatsen. Op dit moment hanteer ik een calorierestrictie omdat ik mijn vetpercentage wil verlagen. Hiervoor heb ik een tijd op onderhoud gegeten. Ik weeg 90 kilogram en zal richting de 85 kilogram zakken. Ik zit veel achter de computer en beweeg dus relatief weinig. Ik loop echter rond het middaguur wel een blokje buiten voor zowel de beweging als de blootstelling aan daglicht. Daarnaast fiets ik naar de gym en loop ik ’s avonds regelmatig nog een blokje buiten.
Shake it baby! ’s Ochtends begin ik regelmatig met een shake en een portie noten. Dit is een basismaaltijd voor mij die ik naar gelang kan uitbreiden of uitkleden. Afhankelijk van mijn budget verander ik de hoeveelheid havermout, de hoeveelheid yoghurtdrank en voeg ik bijvoorbeeld avocado toe. Calorieën in vloeibare vorm verzadigen minder goed dan calorieën in vaste vorm. Als afvallen het doel is, kan een shake dus een nadelige keuze zijn. Echter is de shake die ik maak behoorlijk dik van structuur en volumineus. Ik zou deze shake niet in dezelfde categorie plaatsen als het drinken van bijvoorbeeld een glas frisdrank. De verzadiging die ik door deze shake ervaar is goed. Ik wil daarbij wel opmerken dat ik van nature gezegend ben met sterk werkende verzadigingsmechanismen.
Deze shake bevat de volgende ingrediënten:
Daarnaast eet ik een mix van 40 gram ongebrande noten. Meestal zijn dit amandelen, pecannoten en cashewnoten en afhankelijk van mijn caloriebehoefte neem ik meer of minder noten.
De voedingswaarde van deze maaltijd:
Ik heb heel lang mijn maaltijden voorbereid op zondag. Op een gegeven moment was ik daar klaar mee, omdat het best wel wat tijd en energie kostte. Daarom zocht ik naar kant-en-klare maaltijden en producten. Ik richt mij vooral op de kant-en-klare producten en bouw daar mijn lunch van. Het enige dat ik zelf klaarmaak is de rijst. Dit is een basismaaltijd voor mij en is ook makkelijk uit te breiden door bijvoorbeeld meer rijst toe te voegen, wat chilisaus en wat cashewnoten. Tijdens deze dag bevatte mijn lunch 100 gram zilvervliesrijst, 300 gram gemengde groenten (doperwten, wortelen, bonen en broccoli), 140 gram kip en 30 gram chilisaus. Daarnaast at ik een appel die ik niet afweeg voor een exact gewicht, omdat ik begrijp dat dit irrelevant is in de context van het geheel.
De voedingswaarde van deze maaltijd:
Ik had haast en weinig tijd om een uitgebreide maaltijd te nemen, dus bleef het bij een eiwitreep. In een bulkperiode wordt deze derde maaltijd een brood maaltijd waarbij ik wat volkoren boterhammen eet met zoet beleg en daarnaast meestal een croissant.
De voedingswaarde van de eiwitreep:
Dit is mijn laatste maaltijd van de dag en is ook mijn post workout maaltijd. Ik eet samen met mijn vrouw een avondmaaltijd en breid deze uit met allerlei ander voedingsmiddelen die niks met elkaar te maken hebben. In dit geval aten we een zuurkoolschotel met de volgende ingrediënten per persoon:
Naast deze zuurkoolschotel nam ik een beetje chips (15 gram), een banaan en een bak magere kwark. In mijn basisplan zit altijd een bak kwark en wat fruit in de maaltijd voor het slapen gaan.
De voedingswaarde van deze maaltijd:
Waarom allemaal afgeronde getallen? Omdat het bijhouden van je voeding altijd een schatting is. Het rapporteren van exacte getallen kan een rigide gedachtegang in de hand werken en dat wil ik graag vermijden.”
Wil jij ook meer leren over hoe je verstandige keuzes maakt over je voeding? Onder andere onze experts kunnen je daarbij helpen, check deze link om Personal Body Plan te ontdekken.